Flemming B. Olsen

Flemming B. Olsen

Debat og information

VELKOMMEN.
Jeg ønsker at debattere: Hvilken effekt har lektiearbejdet på undervisningen og hvilket udbytte har elever af arbejdet med lektier? Kan det traditionelle lektiearbejde afløses af andre arbejdsformer med større udbytte? Hvilke læremidler er gode at anvende i undervisningen?

Lektier, en aktuel debat

LektierPosted by Flemming B. Olsen Thu, December 27, 2007 11:05:25


Lektiefri undervisning
I de sidste par år har man i mange skoler og skoleformer diskuteret om eleverne skal lave deres lektier i skolen frem for derhjemme. Senest, og for første gang i Dk, førtes denne diskussion på ministerniveau - i forbindelse med om lektiecafeer skal være obligatoriske i folkeskoleloven.

Flere forsøg i de de seneste år har påvist at der er en gavnlig effekt ved ikke at give lektier for, men ved at integrere dem i skolen. Der er spor der peger på at eleverne bliver gladere ved at gå i skole, får højere karakterer og er mere aktive i undervisningen. Desuden har eleverne en mere lige tilgang til skoledagen, der ikke er forskellige forberedelsesniveauer. Dertil kommer at lærerne bliver gladere for deres undervisning.

Den lektiefrie undervisnings gavnlige effekt kan forklares - og jeg uddyber gerne. Som det kan ses i blokken her holder jeg foredrag og workshops på skoler både indenfor ungdomsuddannelserne og på folkeskoler.

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Flemming B. Olsen ph.d Sun, January 22, 2012 12:49:25

Hej Thomas. Jeg synes det er en god idé at man på skoler rundt omkring forsøger at udvikle lektieformerne så vi kommer bort fra de meget rutineprægede former. Det indebærer, at man også forsøger at droppe lektierne, eller rettere sagt integrerer lektierne i undervisningen. I forsøg rundt omkring på skoler (bl.a. Tønder HF) har man rigtig gode resultater med lektiefri undervisning. Her viser det sig, at frafaldet på uddannelsen bliver betragtelig mindre også målt i forhold til landsgennemsnittet, og at eleverne/kursisterne få meget højere karakterer. Disse resultater må da være tankevækkende hvis man diskuterer om man skal droppe lektierne.

Posted by Thomas Fri, January 13, 2012 09:09:40

Synes du det er i orden at det skal være nødvendigt at droppe lektier for at der skal være flere elever der kan følge med?

Posted by Jusuf Asipi Fri, November 21, 2008 12:45:24

Hej Flemming, jeg hedder Jusuf Asipi, og jeg er elev på Niels Brocks Handelsgymnasium, hvor størstedelen af vores undervisning foregår virtuelt.

I vores klasse er vi igang med et dansk-projekt, som går ud på at hver elev skriver deres egen artikel, som i sidste ende skal resultere i et nyhedsmagasin, og da vores hovedtema er >Vores Skole<, har jeg valgt at skrive artiklen "Et alternativt til lektier på ungdomsuddannelserne", så derfor vil jeg gerne stille dig nogle spørgsmål, angående lektier.

Jeg vil meget gerne høre, hvad du synes er et godt alternativt til lektier i ungdomsuddannelserne, hvad mener du om nogle de udsagn, som
den amerikanske forfatter Alfie Kohn skriver i sin bog ’The homework myth – why our kids get too much of a bad thing’?, som f. eks. "man bliver ikke klogere af, at lave lektier, men at det bare er noget folk bilder sig ind".

Jeg håber du har tid til at svare tilbage, eller give mig andre informationskilder. tak.

Venlig hilsen Jusuf Asipi
1.Q - Niels Brock 

Jusuf_Asipi@hotmail.com/jusasi@niels.brock.dk

Posted by Flemming Wed, April 16, 2008 09:54:34

Hej Nadja. Tak for det. Der er ikke meget litteratur på området, da der ikke er forsket i lektier her i Dk. Jeg kan henvise til et lille hæfte, som jeg har skrevet med titlen: Har du lavet dine lektier i dag? Det kan downloades, se adressen på bloggen. Ellers kan jeg henvise til The Case Agains Homewor af Sara Bennett og Nancy Kalish (2006) Crown. Held og lykke med arbejdet

Posted by Nadja Koch-Hansen Mon, April 07, 2008 19:05:21

Hej Flemming. Jeg synes det er et rigtig godt stykke arbejde og opsamling du har lavet. Jeg er selv lærerstuderende (til folkeskolen), 2. årgang, og skal op i samlet Pædagogik/Psykologi-eksamen her til sommer. Og mit emne er netop lektier - også ansporet af Alfie Kohns bog, The homework Myth. Jeg har dog ikke kunnet finde meget litteratur på dansk, så jeg ville høre om du kunne anbefale noget godt litteratur? Og eventuel en psykologi-vinkel? På forhånd tak. Med venlig hilsen Nadja (mail; Nadjakh@hotmail.com)